Robin Mertens wint de laatste rit in Rillaar

Johan Jacobs wordt eindwinnaar van de ronde van Vlaams-Brabant

Een massaspurt uit de oude doos bezegelde de negentiende editie van de Ronde van Vlaams-Brabant in het druilerige Rillaar. Net zoals twee jaar geleden toonde Robin Mertens zich er de sterkste aan de finischlijn in de Langestraat. In een nipte duel verwees hij Hesters naar plaats twee. De vijfdaagse werd gewonnen door Belgische Zwitser Johan Jacobs die naast de gele leiderstrui, ook de groene puntentrui en de witte jongerentrui op zak stak. Vince Gerits uit Nieuwrode nam de oranje bergtrui over van Jacobs.

Bij de derde beklimming in de eerste grote ronde, in de Kerkstraat in Molenbeek-Wersbeek, ontstond de eerste verbrokkeling die naam waardig. Enkele vrijbuiters werden door leider Jacobs tot de orde geroepen.

 In de tweede ronde was het wel prijs en trokken ze met zijn achten in het verweer. Provinciaal kampioen Brent Clé, Cedric Beullens , Sander Rietjens, Tom Verhaegen, Arne Marit, Vincent Baestaens, Wesley Vercamst, Victor Vandebosch sprongen weg. Ze liepen een halve minuut uit. Bij het ingaan van de zes plaatselijke rondes hadden ze nog twintig tellen bonus. In de eerste en tweede plaatselijke lussen telden ze tussen een halve en drikwart minuut voorsprong op het peloton. Bij de derde doorkomst was Victor Vandebosch vooraan weggevallen. De voorsprong van de zeven daalde van dertien naar tien seconden en met nog twee doortochten aan de meet, waren ze eraan voor de moeite. Tussendoor had Vince Gerits wel punten gesprokkeld voor de bergtrui en was Vincent Baestaens lek gereden, waardoor hij uit de race verdween. Daarna waagden grijze trui Jordy Bouts, nogmaals Arne Marit, Gerry Druyts en Stijn Daemen hun kans om er vanonder te muizen. Meer dan achttien tellen bonus kregen ze niet. Op amper anderhalve kilometer van de meet werden ze ingehaald en maakte iedereen zich op voor een klassieke massaspurt. Het was spannend, maar Robin Mertens kroonde zich opnieuw tot de snelste in Rillaar voor Jules Heesters, Oskari Vainionpää en Arne Marit.

Rit5 (39)

De winnaars van de eindklassementen van links naar rechts:

Knelpuntenklassement Bavo Haemels (Heist CT) - Bergklassement Vince Gerits (Stageco CT)

Eindwinnaar Algemeen klassement, Puntenklassement en Jongerenklassement

Johan Jacobs (Lotto Soudal)

Eerste Vlaams-Brabander Jordy Bouts (EFC-L&R-Vulsteke) - Ritwinnaar Rillaar Robin Mertens (Hubo-Titan Cargo CT)

Rit5 (22)

Eindwinnaars Ploegenklassement Lotto Soudal